MÍSTO KUKUŘICE OLYMPIJSKÉ SPORTOVIŠTĚ

Na Slovensku na okraji města Šamorín vyrostlo uprostřed kukuřičného pole jedno z nejmodernějších sportovních center na světě x‑bionic® sphere. V rámci tohoto komplexu probíhá stavba nové víceúčelové sportovní haly, pro kterou jsme navrhli a vyprojektovali výkonové ozvučení a AV/TV techniku.

Co všechno bylo součástí projektu?
  • Kamerová technika,
  • technické pracoviště,
  • mobilní TV a audio pracoviště,
  • výkonové ozvučení haly,
  • TV informační systém,
  • LED kostka,
  • scoreboard a zápasové AV vybavení.

Pomocí navrženého AV vybavení lze zajistit zobrazení požadovaného obsahu na velkoplošné zobrazovače (LED kostku), v okruhu informačního systému haly a TV vysílání, na scoreboard panelech a také on-line streamování, případně další zpracování a archivaci.

Jaké výhody má naše řešení?
  • Vedle standardního technického pracoviště jsme pro halu navrhli i mobilní pracoviště, které lze připojit do jakéhokoliv přípojného místa v hale a lze pro něj použít jakýkoliv externí zdroj videosignálu.
  • Koncept ozvučení jsme stanovili na základě elektroakustických simulací na 3D modelu haly, čímž se nám podařilo dosáhnout shodných poslechových podmínek pro všechny posluchače.
  • Využili jsme nejmodernější technologie a navrhli integrovanou kabeláž pro přenos videosignálu i audiosignálu zároveň.
Technická specifikace
  • Pro snímání sportovních utkání a jiných akcí probíhajících v hale budou k dispozici pevně instalované dálkově řízené pohybové kamery (PTZ) v provedení vhodném pro TV vysílání. Profesionální TV kamery budou k dispozici pro umístění na navržených kamerových platformách a na požadovaná utkání budou zapůjčeny včetně obsluhy.
  • Technické pracoviště bude sloužit jako dozorové a obslužné pracoviště pro hlavní halu. Nacházet se zde bude LCD monitorová stěna, na které budou zobrazeny všechny video kanály, obslužné a konfigurační PC a kontrolér k PTZ kamerám. Dále jsme do režie navrhli zvukový pult, který bude možné ovládat pomocí tabletu z plochy v rámci mobilního pracoviště.
  • TV a audio režii jsme vyřešili jako mobilní, instalována bude do racku na kolečkách. Navrchu stojanu bude umístěn náhledový monitor, na kterém budou přes kvadrátor zobrazeny základní přepínatelné obrazové náhledy. Hlavní ovládací prvek vytvoří video střižna s dostatečným počtem video vstupů a výstupů. Pod ovládacím modulem bude umístěn video HDD přehrávač a rekordér a přípojná místa. Mobilní pracoviště tak půjde připojit do jakéhokoliv přípojného místa v hale.
  • Ozvučení haly bude provedeno za použití tzv. distribučního systému ozvučení, tzn. instalací reproduktorových boxů tak, aby byly zajištěny shodné poslechové podmínky pro všechny posluchače. Pro ozvučení jsme navrhli 18 reproboxů v pasivním provedení (tzn. bez integrovaného zesilovače) zavěšených na pochozech lávek haly a 9 šestikanálových zesilovačů, které budou doplněny o Dante převodníky. Systém ozvučení bude řízen audioprocesorem napojeným na systém EPS a na základě definovaného příchozího signálu z ústředny EPS zajistí jeho vypnutí. Tuto funkci ještě posílí možnost vypnutí silnoproudého napájení pro celý soubor AV technologie.
  • LED kostku jsme navrhli jako čtyři LED panely uspořádané do tvaru čtyřbokého tělesa se sešikmenými hranami tvořenými klíny. LED obrazovka bude mít rozměry 4,032 m × 3,456 m v nativním rozlišení 1344 × 1152 bodů při rozestupu bodů 3 mm. LED kostka bude zavěšena na čtyřech motorech se synchronním posunem, s možností nastavení horního i dolního dorazu a automatického monitoringu zatížení na jednotlivých motorech. Celá kostka je řešena jako rozebíratelná a tomuto účelu je uzpůsobena celá konstrukce kostky včetně ovládacího a konfiguračního procesoru. Ten umožní automatickou konfiguraci obrazovky – tedy seřazení jednotlivých kabinetů bez použití počítače. Tato funkce je důležitá při přestavění obrazovky, bez nutnosti přehrávání ovládacího software a nového nastavení.
  • Do prostoru sportovního areálu jsme navrhli umístit celkem 6 ks scoreboard panelů, v každé hale po dvou kusech. V menších tréninkových halách budou umístěny panely scoreboardů v podélné ose haly, tj. na protilehlých kratších stranách, zatímco ve velké hale jsou panely scoreboardů umístěny na delších protilehlých stranách. Velikost scoreboardů byla stanovena tak, aby veškeré údaje byly viditelné a dobře čitelné ze všech stran haly.

Detaily projektu

  • Datum: 2016
  • Klient: X-BIONIC SPHERE, a.s.
  • Objednatel: K4 a.s.
  • Objem projektu: 25 milionů Kč
  • Místo: Šamorín, Slovensko
  • Kategorie: Projekty